Nadbużańskie Kolacje Tematyczne

Bezpośrednią inspiracją dla organizacji spotkań kolacyjnych przy wspólnym stole była wizyta studyjna członków „LOT nad Bugiem” w Dolinie Baryczy, gdzie rokrocznie jesienią odbywa się „Festiwal Karpia Milickiego”. Impreza stanowi znakomitą formę promocji produktu lokalnego, jakim jest karp, m.in. dzięki przejrzystości i spójności oferty planowanych wydarzeń (w tym eventów poświęconych kulinariom), materiałów edukacyjnych, czy gadżetów reklamowych. 

Cykl „Nadbużańskie Kolacje Tematyczne” rozpoczął się jesienią 2019, a jego inicjatorkami były Agnieszka Wojtkowska, wiceprezeska „LOT nad Bugiem” oraz Alina Paluch – członkini stowarzyszenia.

Do współpracy przy organizacji wieczorów kolacyjnych zaproszeni zostali nadbużańscy restauratorzy i właściciele obiektów noclegowych. Każdego roku (pomijając 2020, w którym wybuchła pandemia Covid-19) kolacje odbywają się w dwóch edycjach: wiosna i jesień, niemal w każdą sobotę, stanowiąc naturalne, wdzięczne „przedłużenie” sezonu turystycznego.

Skip to content